Jagerskip
Posted by QuulyNL | Posted in Recepten | Posted on 05-10-2011
Tags:braadpan, cacciatore, hoofdgerecht, jager, kip, kippepoot, puree, stoofpot
0
(hoofdgerecht voor 2 personen, bereidingstijd: 75 minuten)
Ingrediënten:
- 2 kippenpoten
- 15-20 gram roomboter
- 1 el olijfolie
- 1 (kleine) ui, versnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 150 ml rode wijn
- 2 el geconcentreerde tomatenpuree
(te koop in de supermarkt: kleine, metalen bakjes op ‘Italiaanse afdeling’)
- 2 takjes verse tijm (of 1 el gedroogde tijm)
- 300 ml (sterke) kippenbouillon, zie Tip
Let op: voeg naar eigen behoefte aardappelen en groente toe. In de foto is gebruik gemaakt van aardappelpuree en gekookte spruitjes.
Bereiding:
Bestrooi de kippenpoten aan beide zijden rijkelijk met zout en peper.
Verwarm 15 gram roomboter en 1 el olijfolie in een braadpan op middel(hoog) vuur. Bak de kippenpoten goudbruin in totaal 10 minuten (waarvan 6 minuten op de velzijde). Haal de kip uit de pan en zet tijdelijk apart, op een bord.
Voeg 1 el roomboter toe aan de braadpan en fruit de uisnippers op middel(laag) vuur, ongeveer 5 minuten totdat ze zacht zijn. Roer, tijdens deze en volgende stappen, af en toe met een houten pollepel door de pan om alle ingrediënten los te maken.
Voeg knoflook toe en bak 2 minuten mee.
Voeg nu de rode wijn, tijm en tomatenpuree toe en laat dit 5 minuten (in)koken.
Voeg kippenbouillon toe en roer alles goed door elkaar.
Doe de kippenpoten terug in de pan en laat alles 1 uur, met deksel op de pan, op laag vuur sudderen.
Verwarm de oven op 60ºC.
Haal de kip uit de pan, leg op een bord en zet in de oven.
Zet het vuur onder de braadpan hoog en kook het sausrestant in, ongeveer 10 minuten.
Serveer de kip, overgoten met de ingekookte saus.
Tip:
De bouillon kan, in verband met snelheid of gemak, ook gemaakt worden door 350 ml water aan de kook te brengen en daar 1 kippenbouillonblokje aan toe te voegen.