Zalmrisotto
Posted by QuulyNL | Posted in Recepten | Posted on 11-08-2011
Tags:eten, italiaans, risotto, vis, voorgerecht, zalm
0
(voorgerecht voor 4 personen, bereidingstijd: 45 minuten)
Ingrediënten:
- 2 sjalotten
- 1 teen knoflook
- 2 el olijfolie
- 100 gram (Arborio) risotto
- 350 ml groentebouillon
- 250 gram gerookte zalmhaas
- 15 gram platte peterselie
- ½ citroen, schil en sap
- 1 el crème fraiche
- Rucola
Bereiding:
Versnipper de sjalotten in kleine stukjes. Pel de knoflook en snijd in kleine stukjes.
Zet een kookpan op middel(laag) vuur en verhit de olijfolie, 1 minuut.
Voeg de sjalot toe en verwarm dit 4 minuten, totdat de ui glazig wordt.
Voeg de knoflook toe en bak dit 1 minuut, onder constant roeren.
Voeg de risottorijst toe en roer constant, gedurende 2 minuten. De rijst zal al het vocht opnemen en krijgt een prachtige glans.
Voeg nu een soeplepel bouillon toe, zoveel dat de rijst net onder staat. Laat de rijst de bouillon rustig opnemen. Roer niet te veel.
Wanneer de risotto de bouillon bijna allemaal heeft opgenomen (je voelt dat de risotto bijna aan de pan wil gaan plakken) voeg je een nieuwe hoeveelheid bouillon toe. Herhaal dit totdat de risotto gaar is, het zal ongeveer 20 minuten duren.
Snijd de zalm in fijne stukjes, maar houd 8 plakjes apart ter garnering.
Hak de peterselie fijn.
Rasp de citroen.
Wanneer de risotto gaar is, haal de pan van het vuur. Voeg de zalm, peterselie, citroenschil en 1 el citroensap toe. Roer alles rustig door elkaar en laat het een paar minuten rusten. In de tussentijd kan je rustig de borden opmaken.
Eventueel kan je het extra op smaak brengen met wat peper.
Haal de steeltjes van de rucola en schik een ‘bedje’ op een bord.
Schep hierop de zalmrisotto en werk af met twee plakjes zalm.
Tip:
Als je geen verse groentebouillon hebt, kan je 400 ml water aan de kook brengen met een groentebouillonblokje. Op deze manier krijg je een sterke bouillon.